MARTYREN MUNK

En nyfortolkning af fortællingen om Kaj Munk

I januar 1944 kører en tysk terrorenhed ind på gårdspladen ved præstegården i Vedersø. I dagene inden har venner og bekendte forsøgt at advare Munk. Han lytter ikke, nægter at flygte og ser døden i øjnene med visheden om, at Gud har en højere plan med ham. Man finder ham senere efterladt i en grøft nær Silkeborg. Henrettet med tre skud i tindingen.

Martyren Munk er fortællingen om den antiparlamentariske digterpræst Kaj Munk, hvis kompromisløshed har gjort ham til en af de mest omdiskuterede personer fra 2. Verdenskrig. Men det er også erindringen om en legesyg mand, der rev en dag ud af kalenderen for at kælke med sine børn, som kørte bil uden førerbevis og gik på jagt uden jagttegn. Og så er det beretningen om en mand, der insisterede på, at kærligheden og mennesket kom før alt andet. Selv var han en af de modigste danskere på sin tid.  

”Det dyrebareste, det er Kristus selv;
men det næstdyrebareste det er
martyrsindet, de kristnes martyrsind.
Med dette martyrsind overvandt vi
engang verden, og uden det vil verden
overvinde os”
- Kaj Munks sidste prædiken i Københavns Domkirke en måned før sin død

Martyren Munk havde premiere i juni 2017 på Lyngby Sø. Ved premieren var anmelderne meget begejstrede:
”… fortættet spillet og fortættet skrevet …”  gregersdh.dk. Læs hele anmeldelsen her: http://gregersdh.dk/martyren-munk-flydende-teater-10-8-2017/

"Martyren Munk griber sin tilskuer. Ikke nostalgisk og højstemt, men nøgternt og jordnært. Forestillingen virker ekstremt moderne i sin klare splittelse mellem idealer og virkelighed. Den bliver et eksistentielt portræt af en mand, der søger en indre sandhed – samtidig med at han konfronterer sig selv med hverdagens barske politiske nyheder." Information, Anne Middelboe Christensen.

”Det højspændte afsæt er en klar demonstration af, hvordan Det Flydende Teater forstår at udnytte udfordringen …” Politiken, Monna Dithmer

”Begavet teater med eftertænksom bagtanke. Så kort kan det siges …”Børsen, Lars Wallenberg.

” … en vigtig og hyperaktuel historie om idealismen og dens pris.” Kristeligt Dagblad, Kathrine Maria Amann.

”Det er begavet gjort, uafbrudt interessant, med Brian Hjulmand som en umanerligt vellignende Munk …”
 
Jyllandsposten, Henrik Lyding.

 Finere kan det bare ikke gøres.” CPHculture.dk.

”»Martyren Munk« er æstetisk konsekvent teater, der intelligent og åbent taler ind i en tid, hvor det nok er relativt risikofrit at mene noget, men hvor de nationale strømninger og antidemokratismen atter fylder i debatten.” Berlingske, Anne Liisberg. Læs hele anmeldelsen her: https://www.b.dk/scene/det-flydende-teater-goer-poetisk-og-begavet-kaj-munk-hyperaktuel

”Samlet set sidder instruktion, koreografi og musikalsk ledsagelse lige i skabet.”  Det Grønne Område, Carl Otto Dethlefsen.

”… en helt enestående og ultra-æstetisk teateroplevelse med Det Flydende Teater.”  KOP kultur.

”… dette fantastiske musikteater…” kulturtid.dk.

Medvirkende: Brian Hjulmann, Lise Lauenblad, Ene Øster Bendtsen og Marie Louise von Bülow. Instruktør: Pelle Nordhøj Kann. Scenograf: Nikolaj Heiselberg Trap. Komponist: Marie Louise von Bülow. Manuskript: Hassan Preisler. Producent: Det Flydende Teater.

Forestillingen varer 1 time og 10 minutter. Der er ingen pause.

 

 

Dato, tid og sted
Thy Teater, Thisted
Thy Teater, Thisted
Del på Facebook